Категории
Індія. Кіготь
18.05.2011 статьи

Індія - одна з небагатьох країн, чий потужний культурний потенціал ще не реалізований у новому часі. Є думка, що третє тисячоліття стане тисячоліттям світового панування Індії. Ось, наприклад, в індійському місті Джошіматх з дня на день чекають кінця світу, правда, чекають без особливого хвилювання, оскільки хвилюватися в цій бренной життя жителям Індії взагалі не властиво.

індія Що таке Джошіматх? Ще одне священне місце, куди стікаються паломники. Мета у них різні: одні приїжджають сюди за виконанням бажань, інші, щоб дізнатися, а чи довго ще до кінця світу? Саме тут можна на власні очі переконатися в тому,що до краху всього сущого на землі залишилося зовсім трохи.

У Джошіматхе є храм Нарасімха Манді. У цьому храмі біля статуї зростає рука. Як тільки рука досягне тіла, настане кінець світу. Ми почули цю історію ще в Делі і вирішили, що така надзвичайна статуя повинна зберігатися в чудовому храмі, але яке ж було наше здивування, коли ми побачили скромний будиночок з червоним дахом. На одній з його сторін зображений бог Нарасімха, адже саме його кам'яна статуя тримає в руці долю світу.

В Індії, перш ніж увійти до храму, треба зняти взуття, що ми і зробили. Статуя знаходиться за гратами. Відразу видно, як її пестять і плекають. Строката одяг виблискує золотом і камінням. Добросовісний брамін підносить Нарасімха вогонь,читає мантри. Все це супроводжується дзвоном дзвіночка. За віруваннями індусів дзвіночок - це провідник у світ богів.

Починається церемонія обмивання святих. Спершу запалюється священний вогонь. Роздягнувши статуетку,пуджарі натирає її запашними маслами. Запах важко з чимось порівняти: сандал, трохи ванілі, якісь екзотичні квіти . . . Може бути, якщо все це перемішати, вийде якраз той самий аромат.

Пуджарі розповідає, що коли рука Нарасімха досягне правого стегна, буде спочатку зруйновано місто Бадрінатхе, а потім все інше. Дванадцять сонць зійдуться разом, і все живе буде спалено. Потім налетять стрімкі вітри і пройдуть проливні дощі. Земля піде під воду, настане морок і планета перетвориться на пекло.

Похмура кімната, мерехтливі свічки, дурманний запах і монотонний голос пуджарі зробив свою справу - було дійсно страшно, тим більше що відстань від руки до стегна не більше міліметра, коли почнуться всі ці жахи: через два роки, через три . . . Пуджарі не сказав, як швидко зростає рука,але зате повідомив,що так починається ніч бога Брахми. Коли вона закінчиться - настане день Брахми, і все почнеться спочатку: перші люди, перші тварини і так далі. На цій оптимістичній ноті ми покинули храм Нарасімха Манді.

Після похмурої атмосфери храму життя вулиці здавалася іншим світом. Яскраве сонце, неспішні люди, йог, оздоблюють свій лоб кольоровий пастою. Так він висвітлює себе, перед тим як принести їжу і квіти богу. Невже з них ніхто не боїться настільки близького кінця світу? Здається, немає. Живучи зараз - вони живуть і завжди, щиро вірячи у свої минулі і майбутні життя.

Добавить комментарий
*